$image){ ?>

Backyard Oasis
Philadelphia, PA

An elevated wooden deck was failing on a ten year old developer-built house and needed to be replaced. The owners had recently vacationed where they enjoyed daily the pleasures of a plunge pool. Their dreams and aspirations mixed with the pragmatic need to replace the deck and the backyard oasis project was born. The rear of the house faces southeast with a walk-out finished basement at grade. The ground slopes quickly down to the rear property line that abuts the Wissahickon Valley Park, a preserved and naturally wild forest habitat. We designed a large elevated deck off the 1st floor living spaces with space for casual seating, dining and grilling. A plunge pool and bluestone terrace are located a half level down to grade. The 14′ square plunge pool features underwater bench seating and chest deep water at an infinity edge overlooking the park. A timber frame roof canopy provides shade and concealed uplighting creates a soft warm glow on the wooden ceiling at night. Local Wissahickon schist and PA bluestone is featured prominently and compliments the warmth of the Douglas Fir timbers and Craftsman inspired columns and carpentry.