$image){ ?>

Burke Residence
Warren, VT

On the knob of a hill at the base of the Green Mountains, we created a barn home with an enduring timeless appearance. The large barn mass and cascading roofs over smaller volumes mimics the varied massing of generational buildings common to the connected farm buildings of New England. Wide plank vertical siding in a weathered brown stain defines the barn while white clapboard siding on the lower additions draw inspiration from quintessential New England buildings. The standing seam metal roof unifies the sections and provides a low maintenance roof in this snowbelt. The larger visual scale complements the mass of the house. A single story porch wraps around the north west corner, affording protection over the main entry and exterior sitting areas while shading the late afternoon sun. The living spaces located in the 19th century barn and adjacent wings are oriented to take advantage of views over the Mad River valley and harness the natural daylight and passive solar gain of the sun. The house is designed to be cooled with natural ventilation; the cupola windows open to induce a stack effect and flush the house of hot air in the summertime. Cold winter weather is more easily endured when gathered around the large field stone fireplace. The massive hearth anchors the open living spaces of the hand hewn timber frame. Deeply raked mortar joints give the appearance of dry laid stone walls common to the area. This project was completed in collaboration with Edgcomb Design Group.