$image){ ?>

Burr Pond Camp
Pittsfield, VT

On the shores of a pond in central Vermont, we transformed a small, nondescript one-story, two bedroom cabin into a sensational two-story, four bedroom vacation home featuring a timber-framed living room. We removed the existing roof and built a 2nd story over the original house, while adding a 19th century, two-bay carriage house to create generous and warm living and sleeping spaces. Located on the open loft above the Living Room, the Master bedroom shares views of the double height stone fireplace and chimney and views across the pond. Using a combination of stepping rooflines, cross-gable dormers, mixed cedar clapboard and shingle siding, we diminished the apparent mass of the cabin from the uphill access road while maximizing the connection to the water. We selected exterior materials with colors and textures that blend into the home’s natural woodland surroundings. Through careful design and construction planning, we preserved a majority of the trees between the cabin and pond to maintain a level of privacy from the water and simultaneously create a series of framed views to the pond. Our thoughtful and creative design produced views that are constantly changing as you move through the house and into the yard.