Schwartz Residence
Villanova, PA

For this empty-nester couple with a budding contemporary art collection, we created a house that fits with the vernacular style of Main Line country estates but pushes the envelope on its private face. The south-facing street façade uses traditional design elements to blend into the neighborhood. Transom windows and a two-story entry hall allow daylight to fill the house. On the north side of the house, we designed primary rooms as a series of sculptural pavilions with arched ceilings and more complex angled geometries. Tall windows permit balanced and diffuse light to permeate these spaces. The exterior base of the house is composed of stone salvaged from an on-site teardown. The roof shingles are synthetic slate made from recycled auto tires. Inside the house, the first floor public rooms double as a series of galleries designed to showcase the client’s large-scale works of art. Sculpture niches and large display walls elevate circulation spines from pedestrian to sublime. Moving through the house provides constant discovery of new views and appreciation of the collection.